Nya metoder för minskad klimatpåverkan

Vi i det grönröda styret vill underlätta klimatsmarta konsumtionsval och skulle gärna se att Karlstad i framtiden är Sverigeledande inom hållbar konsumtion. Vi förstår att frågor om vad kommunen prioriterar är viktigt för Karlstadsborna. Därför vill vi beskriva varför vi vill stimulera näringslivets gröna omställning och utbudet inom vintage, återbrukade produkter, reparationer och kurerad second hand.

Konsumtion och transport är de två största orsakerna till att Karlstad i dag inte når mål för att bli en klimatneutral kommun. Det här är två stora utmaningar där vi behöver prova nya metoder. Både som kommun, företag verksamma inom kommunen och även som kommuninnevånare. Ett exempel där vi provar något nytt är popup-gallerian Rundgång. Där har secondhand och återbruksföretagare haft möjlighet att visa upp och sälja sina produkter under två månader i höst/vinter.

Genom försäljningen på Rundgång, beräknat på om det istället sålts nya produkter, har vi sparat utsläpp på mer än 21 ton koldioxid. Rundgång kom till från en politisk motion och ett medborgarförslag. Samtidigt var det en av de förslag som våra barn i kommunen, via Elevborgarrådet för klimat, lyfte som viktigt. En inte betydelselös del i arbetet som politiker är att ta till vara på förslag från kommuninnevånarna.

Cirkulära gallerior är inte något nytt. Flera kommuner har liknande projekt eller verksamheter, som i Eskilstuna, Härnösand, Sundsvall och Umeå. Vi bedömer att Rundgång varit populärt och uppskattat bland Karlstadsborna. Vi tror att vägen fram är att samarbeta och även här behöver vi tänka nytt och engagera fler för att vi ska lyckas.

Projektet finansierades av både kommunala medel och statliga medel från projektet Viable cities. De kommunala medlen kommer från miljöförvaltningen och Karlstads Energi. Genom att stimulera secondhand eller återbrukade produkter minskar vi utsläpp och konsumtion av nya naturresurser. Det är bra för både plånboken och miljön. Det är bra för Karlstad och Karlstadsborna både nu och för framtiden.

Ferman Brodrej (S)
Andre vice ordförande, miljönämnden Karlstad

Cecilia Boman Lindström (MP)
Ordförande, miljönämnden Karlstad

facebook Twitter Email

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.