För demokrati krävs resurser

Att såväl det politiska styret som oppositionen får tillräckliga resurser är en grundläggande förutsättning för en väl fungerande demokrati.

Svar till Robin Lennartsson (NWT 4/11).

Sverigedemokraternas Robin Lennartsson använder ord som ”maktfullkomlighet”, ”bisarr”, ”skitsnack” och ”korruption” när han beskriver ett demokratiskt fattat beslut i Karlstads kommunfullmäktige, nämligen beslutet om ”Villkor för förtroendevalda i koncernen Karlstads kommun”. Ett beslut där SD inte hade någon avvikande åsikt, för övrigt. Det är ett nytt, relativt högt tonläge i den kommunpolitiska debatten som vi inte tror gynnar Karlstads demokrati och utveckling.

Att det förekommer politiska förhandlingar efter ett val torde inte vara någon nyhet för Lennartsson och SD. Vi har ju Tidöavtalet som ett tydligt exempel i närtid. Där har de fyra partierna som utgör regeringsunderlag förhandlat om såväl sakpolitik som politiska poster. Så har även Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet gjort i Karlstads kommun.

Sverigedemokraterna ingår i en valteknisk samverkan tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Det blev också tydligt i samband med valen till kommunstyrelsens beredande utskott häromdagen. Robin Lennartsson är nu arvoderad ledamot i kommunledningsutskottet. En post han rimligen erhållit genom förhandling, eller för att använda hans eget uttryck – kohandel med skattebetalarnas pengar.

Vi debatterar gärna sakfrågor och utgår från att Lennartsson använder sitt arvode till att formulera politiska förslag i stället för yviga påhopp som syftar till att misstänkliggöra politiska meningsmotståndare.

Angående de samlade resurserna för oppositionen (oppositionsråd och politiska sekreterare) har vi en tvådelad opposition i kommunen, där den högerkonservativa samverkan utgör den ena delen och Vänsterpartiet den andra. Båda delar har getts goda förutsättningar att arbeta politiskt i Karlstads kommun kommande mandatperiod.

Linda Larsson (S)

Kommunalråd

Anders Tallgren (S)

Kommunalråd

Frida Pettersson (C)

Kommunalråd

Monika Bubholz (MP)

Kommunalråd

facebook Twitter Email

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.