Eu-flaggan

EU-valet närmar sig

Då var det snart dags för val igen då. Känns inte som det var länge sen och med de utdragna regeringsförhandlingarna känns det ännu kortare. Men nu är det plötsligt mindre än en månad kvar till valet till Europaparlamentet. Den 26 maj är det dags, med eller utan Storbritannien till start.

Ibland benämns landstingsvalet (numera regionen) som det bortglömda valet men det är inget emot EU-valet som med svenska mått mätt har ett uselt valdeltagande (runt 50 %). Detta trots att Sverige nu varit medlem i EU i snart 25 år.

Det är viktigt att vi får upp valdeltagandet i år och motar den
populistiska och högerextrema våg som sveper över Europa. För hur märkligt och motsägelsefullt det än är så samverkar nu nationalister i olika länder för att stärka sig totalt sett och det är något som vi demokratiska och humanistiska försvarare måste ta kampen emot.

För Socialdemokraternas del så är det tre huvudområden i centrum:

  1. Just kampen för ett demokratiskt och jämställt EU som tar fighten emot högerextremism och religiös fundamentalism. Vi vill se ett mer socialt Europa där grundläggande mänskliga rättigheter är en självklarhet.
  2. En trygg och säker arbetsmarknad där alla har schyssta arbetsvillkor. Och där det råder konkurrens på lika villkor – inte genom lönedumpning och usel arbetsmiljö.
  3. Klimatet. Tuffa krav och höga miljömål som gäller i hela Europa och där EU går före internationellt. EU ska göra det enklare för vanliga människor att göra klimatsmarta val i vardagen.

Känner du dig osäker på hur ska du bemöta dessa frågor inför EU-valet? Ladda ner partiets basunderlag här.

Väl mött i valrörelsen!

facebook Twitter Email

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.