Uttalande från Socialdemokraterna i Karlstads årsmöte

Det socialdemokratiska partiet står upp för internationell solidaritet och global rättvisa. Vi står upp för mänskliga rättigheter och vi lägger särskild vikt vid barns rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Just nu pågår ett antal allvarliga krig och konflikter i världen. I varje konflikt och krig drabbas civila och hårdast drabbas alltid barnen.

· Två år efter Rysslands invasion av Ukraina är miljontals barn och familjer på flykt. 4 miljoner barn är i behov av humanitär hjälp i Ukraina. I kriget har tusentals skolor bombats eller tvingats stänga av säkerhetsskäl. Miljoner ukrainska barn lever i en helt ny otrygg vardag där de fått sin utbildning avbruten och med ett flyglarm som ständigt tvingar dem att ta skydd i skyddsrum.

· I Gaza får vi larmrapporter om tusentals döda där en övervägande del av offren är barn. Den humanitära situationen är fruktansvärd och i norra Gaza svälter barn ihjäl eftersom hjälporganisationerna inte tillåts komma in över gränsen med näringsersättning, nöt kräm och rent vatten.

· I Iran fortsätter både flickor och pojkar att bedriva en modig kamp för sina rättigheter att leva fritt och utan förtryck. En kamp där 22-åriga Jina Mahsa Aminis mördades i fängelse och berövades sitt liv för att hon vägrade bära en slöja. I talibanernas Afghanistan förbjuds nu flickor att gå i skolan och antalet barnäktenskap ökar. På mycket kort tid har flickor i Afghanistan sett hur talibanerna har förstört deras möjligheter och livsdrömmar.

Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Detta slås fast av barnkonventionen. Trots det har aldrig så många barn varit i behov av humanitär hjälp.

Vår insamling idag går till UNICEF som ger stöd till barn i krig och katastrofer runt om i världen.

Vi gör också ett uttalande från vårt årsmöte att vi kräver en omedelbar humanitär vapenvila i Gaza!

Socialdemokraterna i Karlstad

21 mars 2024

facebook Twitter Email

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.