Krönika: Stolt, men inte nöjd

Just nu sitter jag på tåget på väg till Bommersvik för att avsluta Bommersviksakademin, vilket är ett utvecklingsprogram för oss unga ledare. I snart ett halvår har jag fått möjlighet att fördjupa mig i mitt ledarskap och reflektera kring hur jag genom det kan bidra till att stärka rörelsen. En föreläsning jag särskilt fastnade för var Barbro Mellberg som pratade om de fällor som en organisation kan fastna i. Exempel på en fälla är ”mysfällan” där vi inte vågar utmana då vi inte vill riskera att inte bli omtyckt. Här tycker jag om det grepp som partiet nu tagit för att arbeta fram det kommande partiprogram som ska tas på partikongressen 2025. Medlemmarna har utifrån de framarbetade samhällsanalyserna fått möjlighet att tycka till och komma med inspel på de reformer som vi sedan kommer att gå till val på. Personligen har jag särskilt fokuserat på analysen hur vi kan få fler att vilja arbeta i välfärden. Jag ska ärligt säga att det som håller mig vaken om nätterna är hur vi framåt ska lyckas rekrytera och behålla medarbetare inom välfärden. Utmaningen är stor idag och kommer bli än större framåt utifrån att vi blir allt fler äldre. En utveckling som kommer ställa både ökade krav och förväntningar på välfärden. Därför känns det bra att vi har ett grönrött styre i kommunen som i de senaste budgetförslagen riktat medel för att säkerställa vår konkurrenskraft, tillgodose framtida rekryteringsbehov samt för insatser för att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljö. En av de större satsningarna gör vi inom hemtjänsten där minutstyrningen nu jobbas bort. Men vi har mycket kvar att göra och lånar därför ett citat från Pär Nuder ”stolt men inte nöjd”!

Alltså, vilket första maj vi fick! Det som särskilt värmde var att se den uppslutning som blev, både i tåget och i Musieparken. Känslan är att fler nu ser vilka konsekvenser som den SD-ledda regeringen har för Sverige och tydligt vill markera mot den. Här är det viktigt att vi fortsätter påpeka hur regeringen genom att inte prioritera mer medel till välfärden medvetet nedmonterar den och hur man begränsar studieförbundens förutsättningar att ge människor tillgång till bildning och utbildning. I veckan presenterade Socialdemokraterna sitt budgetförslag, där skulle regionen få ökade medel som skulle kunna innebära att ingen fast vårdpersonal skulle behöva sägas upp.

Igår torsdag deltog jag på den årliga konferensen inom ramen för samverkansplattformen ”Nya perspektiv”. En föreläsning jag särskilt fastnade för var hur vi kan använda AI, eller artificiell intelligens som det heter, som ett verktyg för att utveckla välfärden. I Halland används t.ex. AI-verktyg inom sjukvården för att ge läkarna bättre beslutsstöd. I Karlstad tog vi på kommunstyrelsen i april beslut om att anta en AI-riktlinje som syftar till att sätta ramar och riktning för kommunens AI-lösningar. Ska bli spännande att följa det arbetet.

Stefan Jonsson
ordförande, vård- och omsorgsnämnden

facebook Twitter Email

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.