100-miljonersplanen som ska mildra effekterna för hushållen med de minsta marginalerna

Vi står inför tuffa ekonomiska utmaningar framåt. Det kommer krävas smartare arbetssätt och vi kommer behöva använda våra resurser på ett klokare sätt och prioritera det som är allra viktigast: skolan, vården och omsorgen.

I en intervju med NWT berättar Linda Larsson att en del nämnder har svårt att klara sin ekonomi under 2023 och det är det som detta vinstuttaget ska kunna gå till. Inför budget 2024 har vi fortfarande en del medel att fördela ut. I grunden kommer vi kunna ge två procent i uppräkning, det är vår ambition, men vi vet att både priser och löner ser ut att överstiga det så det behövs extra tillskott.

– Vi har förberett för ett stort vinstuttag ur bolagssektorn som ska komma till nämnder och verksamheter redan under 2023. Vi har tagit höjd för att skjuta till medel redan 2023, och under 2024. Sedan ser vi och hoppas på att prognosen faller in och att konjunkturen vänder 2025, säger kommunstyrelsens ordförande, Linda Larsson (S), till NWT.

Vinstuttaget, som till största del kommer från energisektorn, kommer att hamna på cirka 100 miljoner kronor.

– Summa summarum är att vi har kunnat producera el när eltopparna – priserna – har varit som allra högst och det är det vi har gjort pengar på, säger Linda Larsson till NWT och betonar samtidigt att detta är engångsföreteelse:

– Det kan man inte göra flera gånger. Det är flera olika faktorer som innebär att vi kan göra det här vid det här tillfället och just den här summan är uträknad, för att det är så mycket vi kan ta ut helt enkelt.

De extra hundra miljoner kronorna kommer inte kunna täcka underskotten som finns, men de betyder att mindre besparingar kan göras.

– Vi är väldigt tydliga med att vi inte vill att det ska sparas på personal eller i välfärden eftersom vi vet att det i tuffa ekonomiska tider är de familjer med minsta marginaler som drabbas hårdast. Därför har vi varit noga med att vi inte vill se några uppsägningar. Kommunen behöver behålla sin personal, både för att vara attraktiv arbetsgivare men också för verksamhetens skull, säger Linda Larsson till NWT.

facebook Twitter Email

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.