UF-mässa i Karlstad

Idag hålls den årliga UF-mässan i Karlstad. Många unga företagare är på plats och visar upp sina företag och marknadsför sina produkter. Oppositionsråd Anders Tallgren besökte mässan och träffade bland andra Laura och Thilda från UF-företaget Sustainable furniture.

Att miljötänk och återbruk ligger i tiden är något de båda tjejerna har tagit fasta på. Företaget har specialiserat sig på att renovera och sälja begagnade möbler och inredning. En idé som till och med gett dem pris för bästa affärsidé på Klara teoretiska gymnasium, där de båda går i skolan.

– Vi köper in våra varor från second hand-butiker och renoverar dem. Sedan säljer vi dem till de som vill köpa, säger Thilde.

Att driva ett UF-företag, liknar på många sätt hur man driver ett aktiebolag eller annan typ av firma. Men en av de stora skillnaderna är att UF-företagen även skolas i att avveckla sina företag. Det är en del av kursplanen. Därför är det många UF-företag som inte tar klivet vidare, när studierna är avslutade.

Socialdemokraterna i Karlstad föreslår i våra 100 förslag för ett förbättrat företagsklimat i Karlstad att övergången från UF-verksamhet till ordinarie företagande borde stimuleras, inte motverkas.

– Visst är det så att många UF-företag inte fortsätter när skolan är slut, just för att vi måste avveckla. Men det är bra att få lära sig den delen också, säger Laura.

– Det är synd att det är så. Jag skulle hellre se att eleverna får hjälp med att vidareutveckla sina företag, istället för att avveckla dem. Men det är väldigt roligt att se så många engagerade och företagsamma ungdomar, säger Anders Tallgren.

facebook Twitter Email

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.