Ankomst Herrhagen kl 13.24

Idag, tisdag 27/1, är det Förintelsens minnesdag, den internationella dagen för förintelsens offer. I Karlstad uppmärksammades detta bland annat genom avtäckningen av en minnesplakett i östra änden av Vasagatan på Herrhagen, efter en motion från Christian Norlin och Anna Dahlén Gauffin.

Det var nämligen till den platsen som ett specialchartrat tåg anlände den 26 juli 1945, kl 13.24. På tåget fanns de första av de ca 200 judiska flickor och kvinnor som befriats från nazisternas koncentrationsläger och som kommit till Karlstad för att få vård på Herrhagsskolan, så då tjänade som tillfälligt beredskapssjukhus. På plaketten står att läsa att

…16 av dem dog och begravdes i Karlstad, några mötte kärleken och stannade kvar medan andra sökte sina överlevande släktingar på andra håll i världen.

Vi får aldrig glömma nazisternas fasansfulla brott mot mänskligheten. Vi måste alltid påminna om dem.

facebook Twitter Email

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.